Nacka Miljövårdsråds träd
Nacka Miljövårdsråd är en partipolitiskt och religiöst obunden förening med både enskilda personer och ett stort antal nackaföreningar (bostadsföreningar, idrottsföreningar m.fl.) som medlemmar. Miljövårdsrådet ska verka för en god boende-, arbets-, trafik- och fritidsmiljö. Nacka Miljövårdsråd är remissorgan i kommunala planfrågor. Nacka Miljövårdsråd bildades 1969. Hemsida: http://www.nackamiljo.se/.
Nacka Miljövårdsråd
 
Nacka 2007-06-18



Svenska Kraftnät
Nätteknik
Att: Jan Halvarsson
Box 526
162 15   Vällingby
Fax: 378405

Kopia:     Kommunstyrelsen, Nacka kommun, 131 81  Nacka
Kommunstyrelsen, Värmdö kommun, 134 81  Gustavsberg



Remissvar avseende Svenska Kraftnäts reviderade miljökonsekvensbeskrivning för ny 220 kV ledning Nacka-Gustavsberg

Sammanfattning

Det är väsentligt att man vid markförläggning av huvudkraftledning använder sig av en metod som relativt enkelt ger en betydande reduktion av magnetfältet kring kablarna. Det är nödvändigt att redovisa även de betydligt högre fältstyrkorna på de platser kablarna korsar vägar både i marknivå och 1,5 m ovan mark.

Vi finner det anmärkningsvärt och nonchalant mot allmänheten, att en metod för att reducera magnetfältet som varit känd på Vattenfall i mer än tio år ännu inte används. Ambitionen bör vara att fältstyrkan inte ska överstiga 0,4 µT (mikroTesla) ens i marknivå.

Alternativet vid kabeldragning i tätbebyggt område till sådan reducering av magnetfält är att förlägga kabeln i bergtunnel, vilket gjorts på andra platser.

Att allvarligt skada Skogsöreservatet genom att bygga en 7 meter bred gata genom dess centrala delar finner vi helt orimligt, då är Neglingealternativet att föredra eller kanske en alternativ sträckning vid Skogsö som går under vägar istället för genom skogen.

Reducering av magnetfält

Det föreslås att delar av högspänningskabeln läggs nedgrävd i marken. Detta har inte tidigare gjorts för huvudkraftledningar i Sverige utanför kraftstationer och ställverk.

Det är värt att notera att om man alltid hade samma avstånd till alla tre kablarna i en trefasledning skulle magnetfälten ta ut varandra. Detta kan emellertid omöjligen uppnås annat än i enstaka punkter, varför en kraftledning alltid omges av ett magnetfält.

Genom att ha flera parallella kablar än de tre som krävs för en trefasledning kan emellertid magnetfältet kring kablarna nedbringas mycket kraftigt. Genom att ha fem kablar konfigurerade så att fyra av dem bildar en rektangel och den femte, något kraftigare kabeln ligger i rektangelns mitt och låta strömmen från en av de tre faserna gå till lika delar i kablarna i diagonalt motsatta hörn, nästa fas i de övriga motstående hörnen samt den tredje fasen i sin helhet genom den kraftigare mittkabeln blir magnetfältet bara en bråkdel av vad den blir med föreslagen konfiguration. Figuren nedan illustrerar till vänster av Svenska Kraftnät föreslaget kabelförband och till höger kabelförband enligt vårt förslag.

Kabelförband

Med av Svenska kraftnät föreslagen konfiguration avtar magnetfältet med kvadraten på avståndet (på avstånd flera gånger större än inbördes avstånd mellan kablarna), medan magnetfältet med här föreslagen förbättring avtar med avståndet upphöjt till tre. Det är vidare viktigt att kablarna ligger så tätt intill varandra som möjligt.

En av många artiklar som beskriver hur man kan minska magnetfältet genom att arrangera flera ledningar i ett fördelaktigt geometriskt mönster är "Principles in Transmission Line Magnetic Field Reduction" av Per Persson från Vattenfall, Vällingby i tidskriften "IEEE Transactions on Power Delivery", Vol. 11, No. 3, July 1996, sidorna 1587-1593. Denna artikel bifogas remissvaret, den finns att tillgå bl.a. på KTHs bibliotek.

Beräkningar utgående från denna artikel visar att man på detta sätt skulle kunna nedbringa fältet kraftigt, se tabell nedan. Fältstyrkorna på större avstånd med femkabelsystem måste dock justeras något uppåt eftersom de förutsätter att kabelförbanden håller exakt avsedd form (Vid beräkningen har antagits att det är 15 cm mellan kablarnas centrum, att kabelförbandets centrum ligger på 1,25 m djup och att skillnader i permeabilitet är av mindre betydelse samt Svenska Kraftnäts uppgifter om strömstyrka och magnetfält).

3 kablar   5 kablar     reducering
Vid markytan 6,3  µT 1,0  µT     6,5 ggr mindre
1,5 m ovan mark     1,3  µT 0,09  µT   14 ggr mindre
4 m från kabel 0,4  µT 0,017  µT   25 ggr mindre
10 m från kabel 0,1  µT 0,002  µT   50 ggr mindre
15 m från kabel 0,05  µT     0,0005  µT     100 ggr mindre

Elsäkerhetsverket rekommenderar att man inte bör förlägga skolor, daghem, lekplatser etc. på platser med mer än 0,2-0,3 µT. Även om man uppehåller sig kortare tid på platser nära de föreslagna ledningarna är magnetfälten enligt Svenka Kraftnäts förslag anmärkningsvärt höga.

Vid försök att dra högspänningskabel av detta slag nedgrävd (utanför ställverk etc.) är det ett rimligt krav att man utnyttjar sig av en geometrisk konfiguration av kabelförbanden som på detta sätt gör att magnetfätets styrka avtar mycket snabbare med avståndet från kabeln för att begränsa fältstyrkan på de ställen där människor vistas.

Svenska Kraftnäts försök att reducera magnetfältet

På annat håll avser Svenska kraftnät att placera kabelpaketen så att magnetfältet minskas. Vid Skarpäng, Täby, avser man att placera tre kabelpaket med tre kablar var så att motsvarande faser fysiskt ligger på olika platser i respektive triangelformat kabelpaket, något som reducerar magnetfältet i analogi med ovan beskrivna principer. För att motsvarande skulle fungera optimalt på denna ledning med två kabelpaket, skulle man emellertid tvingas lägga ena paketet som en triangel med spetsen nedåt vilket troligen är tekniskt besvärligt. På samrådsmötet i Saltsjöbadens samskola 2006-12-05 redovisades dock en möjlighet till en mindre reduktion av detta slag som emellertid inte redovisas i miljökonsekvensbeskrivningen.

Dessa extra sätt att reducera magnetfältet förutsätter att alla kabelpaket är i drift och leder ungefär samma strömstyrka. Vid underhåll på en kabel eller när kablarna placerats på annat sätt fungerar inte denna reducering.

Betydligt högre fältstyrkor där ledningen dras under vägar

Det framgår av miljökonsekvensbeskrivningen att där ledningen dras under korsande vägar kommer kablarna att läggas längre ifrån varandra och i annan konfiguration. Läggs kablarna omedelbart intill varandra i samma plan blir magnetfältet på samma avstånd från kablarna ca 1,4 gånger så stort som den i övrigt redovisade triangelformen. Vidare avser man att lägga kablarna i varsitt plaströr ungefär dubbelt så långt ifrån varandra (ca 30 cm istället för cirka 15 cm) vilket dubblar fältstyrkan. Därför kan fältstyrkan vid och i anslutning till korsande väg uppskattas till ca 2,8 gånger ovan redovisade värden. Används borrning under vägen kan man befara att de olika kablarna i ett kabelpaket kommer ännu längre ifrån varandra och därmed att fältstyrkan blir ännu högre.

Istället för att lägga kablarna på annat sätt där de korsar vägar bör varje kabelpaket utformas som en enhet där kablarna överallt ligger intill varandra i lämplig formation.

Givetvis måste Svenska Kraftnät redovisa vilken fältstyrka som kan förväntas vid korsande vägar i marknivå och 1,5 m ovan mark.

Val av dragning (som berör Nacka)

Vi är ytterst negativa till att som föreslås i alternativ B skapa en minst 7 meter bred gata genom skogen i Skogsö Naturreservat. Skulle ett alternativ som liknar alternativ B komma ifråga är det väsentligt att istället välja en sydligare sträckning genom att följa Skogsövägens sträckning ner till Sune Carlssons Båtvarv. Därvid är det viktigt att vid passagen genom Skogsö Naturreservat undvika att göra ingepp i naturmarken genom att förlägga kablarna under existerande vägar (Kyrkogårdsvägen och Skogsövägen).

Ett lämpligare val än det föreslagna vid framdragning av huvudkraftledningar genom tättbebyggt område är en bergtunnel under bebebyggelsen. Så går huvudkraftledningar i Stockholms innerstad, under Bergshamra och så planeras de dras under villabebyggelse i Skarpäng. Det är inte orimligt att kräva att denna kraftledning istället förläggs i en bergtunnel under Saltsjöbadens bebyggelse till lämplig plats vid Baggensfjärdens strand. En bergtunnel skulle även eliminera den uppenbara risken av att kabeln grävs av vid framtida grävarbeten.

Dragningen i Neglingealternativet har förbättrats gentemot tidigare version av MKB genom att ledningen till stora delar läggs i Stockholmsvägens mitt och inte längre läggs intill Igelbodaskolan. För att undvika Stockholmsvägens gångbanor kan kabeln istället läggas i Saltsjöbanans banvall från den plats där Stockholmsvägen närmar sig banan öster om Igelboda.

Flera av de platser där ledningen föreslås korsa vägar ligger på platser med betydande gång- och cykeltrafik. Det är därför väsentligt att inte ha förhöjd fältstyrka på dessa platser.

Distribution av handlingar

Vi önskar att Nacka Miljövårdsråd ska erhålla information om detta ärendes fortsatta behandling och om fortsatta tillfällen att yttra sig om förslaget, och vi önskar även information om framtida förslag som berör Nacka.



För Nacka Miljövårdsråd




Jan Åman
ordförande

Detta remissvar har lagts ut på webben som http://www.nackamiljo.se/mkbkraftgberg2.html



Nacka Miljövårdsråd
c/o Jan Åman
Plommongatan 9
138 31  Älta
Telefon:
Hem: 7733283
Arb: 55378743
E-mail: ordf@nackamiljo.se