Nacka Miljövårdsråds träd Nacka 2011-07-15
Nacka Miljövårdsråd






Miljö- och stadsbyggnadsnämnden
KFKS 2010/232 214
Planenheten
Nacka kommun
131 81   Nacka






Yttrande över utställd detaljplan för Stensö udde, Älta


Exploateringens omfattning

Vi anser att att planen innebär en alltför omfattande exploatering i ett strandskyddat och ur natursynpunkt mycket känsligt område. Det vore önskvärt att bebyggelsens omfattning minskades och att ett större område brevaras som allmäntillgängligt grönområde med strandskyddet bevarat.

Bostädernas nivå

Med tanke på risk för framtida klimatförändringar och därmed risk för översvämningar är det yttrest olämpligt att golv i nybyggda fastigheter får läggas så lite som 60 cm över Ältasjöns förväntade högsta vattennivå. Detta bryter mot kommunens riktlinjer för byggande nära vatten, där anges minsta grundläggningsnivå till +2,0 meter ovan normalvattennivån.

Ältasjöns vattennivå hålls ju idag på en artificiellt låg nivå medelst ett grävt dike större delen av sträckan till Söderbysjön. På äldre kartor anges våtmarken vid sjöns västra del som en del av sjön och givetvis var Stensö och Knackholmen ursprungligen öar. Med anledning av verksamher med kvarnar m.m. i Nackaån dämde man på 1700-talet upp Damtorpssjön, som tidigare varit jordbruksmark, Söderbysjöns nivå höjdes medan Ältasjön sänktes för att åstadkomma en stor vattenyta i samma nivå. Man kunde på så sätt tappa mycket vatten med måttlig nivåsänkning.

Ältasjöns utloppsdike kan i samband med kraftigt regnfall komma att drabbas av jordskred som täpper till utloppet. De bävrar som bor där brukar ofta fälla träd som faller över Ältasjöns utlopp, bävrarna skulle givetvis vara kapabla att bygga en damm där.

Ansvaret för att reglera vattenståndet i sjösystemet faller på Nackareservastets markägare och skötselansvariga, Stockholms stad, som dock inte regelbundet kontrollerar vattenståndet, ibland har Nackabor ringt och påtalat olämpligt vattenstånd.

Fastighetsbildning

Att ytterligare landyta under senare decennier tillkommit runt Stensö udde beror inte på naturfenomen av typen landhöjning utan snarare på att vattenståndet i sjön sänkts. Vid en framtida höjning av vattenståndet kan denna mark åter komma att dränkas. Skulle kommunen sälja denna mark och sjön höjas igen av någon orsak så uppstår juridiska spetsfundigheter, tomtägaren har köpt en tomt som plöttsligt försvinner ner i vattnet och kommunen får problem. Kommunen borde inte sälja den så uppståndna marken utan lägga ut den som parkmark.

Förorenade områden

Det är väsentligt att noga undersöka de områden där man kan misstänka föroreningar samt att ordentligt sanera alla förorenade områden.


För Nacka Miljövårdsråd





Jan Åman
ordförande

Detta remissvar är utlagt på webben som http://www.nackamiljo.se/yttrstensoudde.html

Nacka Miljövårdsråd
c/o Jan Åman
Plommongatan 9
138 31  Älta
Telefon:
Hem: 7733283
Arb: 55378743
E-mail:
jan@aman.se