Nacka Miljövårdsråds träd Nacka 2008-06-30
Nacka Miljövårdsråd




Miljö- och stadsbyggnadsnämnden
KFKS 2008/214
Registrator
Nacka kommun
131 81   Nacka




Remissvar avs. samråd för förslag till bildande av naturreservat Tollare.


Nacka Miljövårdsråd tillstyrker bildandet av naturreservat vid Tollare, men anser att detaljplaneområdena Tollare träskväg och Mellanbergsvägen också skall ingå i naturreservatet samt att planerad miljöstation förläggs utanför reservatet.

Nacka kommunfullmäktige har 1985 fattat ett principbeslut om att avsätta naturområden kring Tollare Träsk till naturreservat och detta planeras fortfarande.

Vi är naturligtvis positiva till det pågående arbetet med att avsätta mark till naturreservat kring Tollare träsk.

Men vi ställer oss frågande inför den så ofta tillämpade metoden i Nacka, att vid bildande av naturreservat passa på att exploatera områden närmast reservatet och därigenom reducera värdet av reservatsbildningen. Exempel är det nya växthuset vid Långsjön, exploateringar vid Aborrträsk, Skgogsöreservatet och (planerade) Telegrafberget.

Vi hänvisar till naturreservatsutredningens och andra utredningars beskrivningar av betydelsen av sammanhängande naturområden och buffertzoner.

På samrådsmöten för deldetaljplaner samt möten i Nacka naturvårdsråd har kommunen flera gånger framhållit att planeringen av delområdena för Tollare inkl. naturreservatet sker samtidigt och med "parallella processer". Invändningar om att naturreservatet borde fastställas först har bemötts med argumentet att planerna för exploatering kan helt avbrytas, om man kommer fram till ett sådan lösning. Om detta är sant finns det alltså inga formella eller kontraktsmässiga hinder att göra detta.

I Nacka kommuns gällande översiktsplan är marken för delområde Tollare Träskväg och Mellanbergsvägen klassad som naturmark.

Den totala sammanfattningen av naturreservatsutredningen säger: "Sammanfattningsvis kan det konstateras att betydande delar av värdekärnorna, även de som berör båda värdena (naturvärden och rekreationsvärden) kommer i konflikt med förslag till bebyggelse. Detta bör fortsättningsvis beaktas i bl. a. prövningen av upphävande av strandskydd."


Av ovanstående skäl anser Nacka Miljövårdsråd, att detaljplaneområdena Mellanbergsvägen och Tollare träskväg skall fortsätta att vara naturmark och sammanhängande ingå i naturreservatet Tollare.


Planområdet är ett viktigt, naturskönt och uppskattat rekreationsområde för ett c:a 8.000 boende i närområdet.

När den pågående exploateringen av Tollare är klar kommer detta att vara det enda större rekreationsområdet i södra Boo. Dessutom kommer det att vara en viktigt och nära liggande rekreationsområde för de befintliga och de många nya bostäderna väster om Skurusundet.

I den naturreservatsutredning som gjorts 2007-2008 säger man inledningsvis: "Just denna typ av områden är också vad Stockholmsregionen har störst brist på. Tillika är skyddsbehovet också stort för detta värde. Det högsta värdet ur rekreationssynpunkt är alltså vad vi kan beskriva som sammanhängande ostörd naturupplevelse"

Tollare träsk är en mycket viktig och populär fågelsjö med värdefull natur och sällsynta arter av såväl fåglar som växter och dess omgivningar är flitigt utnyttjade som rekreationsområde för närboende.

I naturreservatsutredningen har det område vid Mellanbergsvägen, som planeras för exploatering "naturvärdesklass 1" (högsta naturvärdesklass av 4 klasser). Området vid Tollare Träskväg har naturvärdesklass 2. Hela området Tollare Träskväg och delar av Mellanbergsvägen har dessutom beteckningen "värdekärnor för rekreation".

Nacka Miljövårdsråd anser därför, att det är helt fel att exploatera området SO om Tollare träsk och därigenom förstöra naturupplevelsen från stora delar av sjön. Planerad exploatering vid Mellanbergsvägen avstyrker vi även. Motiveringarna till detta finns närmare beskrivna i våra remissyttranden för Tollare Träskväg och Mellanbergsvägen.

Detta kommer ju då även bättre att överensstämma med kommunens uttalade intentioner, att nybebyggelse till största delen skall ske på gammal industrimark och att nybebyggelse skall koncentreras till västra Sickla för att minska transportbehovet inom kommunen och mellan Nacka och Stockholm.

Man kan konstatera, att även många andra remissinstanser inkl. Länsstyrelsen är mycket kritiska till planerad exploatering.

ÅTERVINNINGSANLÄGGNING

Den återvinningsanläggning, som planeras mitt i naturreservatet anser vi vara mycket felplacerad. Främst för att den skär av spridningskorridoren norr och söder om Sockenvägen, att den ligger i område som naturreservatsutredningen angett med högsta naturvärdes- och rekreationsvärdesklass, att den ligger mycket nära det "gröna övergångsställe" som planeras för att underlätta för djur att ta sig fram samt att den ligger långt från den huvudsakliga bebyggelskoncentrationen.

En återvinningsanläggning bör förläggas nära den huvudsakliga bebyggelsen i Tollare för att minska transporterna, öka bekvämligheten och undvika att i onödan införa trafik- och andra störningar i naturreservatet.

PLANPROCESSEN

Nacka Miljövårdsråd har ofta funnit anledning att vara missbelåtna till kvalitén i Nacka kommuns planarbete. I detta fall måste vi även påpeka, att vi inte finner det tillfredställande att Naturreservatsutredingen (som är så kritisk mot planerad exploatering inom området) inte utan påpekanden offentliggjorts och att återvinningsstationen mycket diskret "smugits in" i dokumentationen för delplan Mellanbergsvägen efter att samråd för denna delplan hållits.

Om det lagstadgade remissförfarandet skall ha något värde, anser vi att ett ärligt uppsåt måste finnas hos alla parter i processen, kommun, exploatör och svaranden, och att ingående dokumentation skall vara korrekt och komplett och ha en ambition att rättvisande beskriva en plan samt visa både för och nackdelar i ett förslag.



För Nacka Miljövårdsråd



Jan Åman
ordförande

Detta remissvar ligger på webben som http://www.nackamiljo.se/tollareres.html


Nacka Miljövårdsråd
c/o Jan Åman
Plommongatan 9
138 31  Älta
Telefon:
Hem: 7733283
Arb: 55378743
E-mail:
jan@aman.se