Nacka Miljövårdsråds träd Nacka 2007-06-29
Nacka Miljövårdsråd




Miljö- och stadsbyggnadsnämnden     KFKS 209/2003 214 och KFKS 402/2005 214
Planenheten
Nacka kommun
131 81   Nacka
Fax: 7189454





Remissvar avseende detaljplaner för delar av Kummelnäs, Solviksområdet (område F) och del av Kummelnäsvägen.

Permanentbosättning i fritidshusområden belägna i Stockholms närområden är en utveckling som inte går att förhindra. Allmän service måste då byggas ut. Dit hör vatten och avlopp, strömförsörjning, telenät, skolor, "dagis" och lek-och idrottsplatser för barn m.m.
Vi finner det beklagligt att Nacka och Värmdö fortsätter att bygga in sig i storskalig avloppshantering. Den nya dragningen av avloppsledningen från Värmdö är dock klart bättre än den tidigare föreslagna enligt vår uppfattning.
Nacka Milövårdsråd har därför i princip inget att invända mot detaljplanen för Kummelnäsvägen och Solviksområdet.
Vi vill dock framföra följande synpunkter:

Ekonomin: Kostnaderna kommer att belasta några fastigheter orimligt hårt. Ibland har vi en känsla av att kommunen gärna höjer vägstandarden när den lägger ner vatten och avlopp för att kunna vältra över kostnader på fastighetsägarna utmed vägen - kostnader som annars skulle tas från skattemedel. Exempelvis och utan att känna till detaljerna så tycker vi att en gatukostnadsersättning på 464 tusen kronor, som drabbar några fastighetsägare, verkar nästan stötande.
Vidare föreslår vi att fastigheter som kommer att nyttjas som fritidsbostad även framgent och som kan ordna vatten och avlopp inom fastigheten på ett godtagbart sätt bör slippa, helt eller delar av, gatukostnadsersättning. Det kan inte vara rätt att driva iväg sommarboende på detta "brutala" sätt.
När fastigheten permanentas någon gång i framtiden så får resten av gatukostnadsersättningen betalas.

Landskapsbild: Enligt planbeskrivningen sid. 14 skall områdets landskapbild med den kuperade terrängen och den rikliga vegetationen i möjligaste mån bevaras. Av stor betydelse för landskapsbilden är sluttningen med större ekar i planområdets nordvästra del inkl.fastigheten 1:389 som föreslås möjlighet att uppföra två nya byggnader. Detta skulle innebära borttagande av värdefull vegetation och en starkt försämrad landskapsbild. Vi anser att fastighetens västra halva ej får bebyggas (anges som prickmark) och att helst ingen men högst en byggnad får uppföras på fastighetens östra del.

Planbeskrivningens stycke om "Landskapsbild" talar vidare om att "större markutfyllnader och sprängningar ska undvikas och vegetationen försöka bibehållas."
Vårt förslag: Belägg markutfyllnad, sprängning och avverkning med en särskild och mycket restrektiv lovplikt så minskar påverkan på landskapsbilden i enlighet med Planbeskrivningens mål. Om vägarna dessutom får vara kvar i sin nuvarande form, d.v.s. grusade, smala och naturligt förlagda i området, så minskas påverkan ytterligare på kulturmiljö och landskapsbild.

Dagvatten: Dagvatten - framför allt förorenat sådant - har kommit att bli ett problem som uppmärksammats på senare tid. Fler s.k. hårdgjorda ytor leder till att mer förorenat dagvatten rinner ut i kommunens många små känsliga sjöar. Eventuellt ökade nederbördsmängder i framtiden, framför allt vintertid, leder inte till mer föroreningar men större vattenflöden. Detta har uppmärksammats i detaljplanen bl. a. vill man ha öppna diken så långt möjligt. Detta har vår förening påpekat tidigare och vi uppskattar att kommunen nu tagit fasta på vad vi har sagt. Öppna diken har flera goda egenskaper, inte bara för avrinningen och filtrering utan även för att diken har kommit att bli en viktig biotop för vissa djur och växter.

Nacka Miljövårdsråd ställer sig nu frågan om alla vägar måste beläggas med asfalt. Kanske är det dags att återgå till grusbeläggning på små vägar, vägar som kanske bara har något hundratal fordonsrörelsen per dygn. Gruset och underliggande vägkropp bör kunna ta upp föroreningar - spillolja och gummi från däcken - vid regn och snösmältning och fungera som ett filter.

Solviksvägen har klassificerats som uppsamlingsväg och skall ej fungera för genomfart. Vi anser att den skall vara lokalgata och att åtgärder vidtages för att försvåra elller förhindra genomfartstrafik samt att den även i fortsättningen skall vara en grusväg.

Naturområden: Vi anser det mycket bra att planförslaget innebär att de särskilt värdefulla naturområdena sparas som naturmark. Ett av dessa (planbeskrivningens 2:a naturområde sid. 7) är en f.d. trädgårdstomt. Denna har nyligen inventerats med avseende på naturvärden. Ett iordningställande av området är nödvändigt för att det skall kunna utnyttjas som rekreations- och naturmark.
I naturområdets norra del anges placering av en lekplats. Denna placering är dock olämplig eftersom denna mark har en särskilt värdefull vegetation.

Sågsjöbadet bör vara en kommunal angelägenhet och därmed inte ingå i denna detaljplan, upprustningen bör inte bekostas enbart av de boende i Solviksområdet (vore badet en angelägenhet endast för dessa skulle ex.vis inte parkeringen behövas).


För Nacka Miljövårdsråd



Jan Åman
ordförande

Detta remissvar har lagts ut på webben som http://www.nackamiljo.se/solvik.html

Nacka Miljövårdsråd
c/o Jan Åman
Plommongatan 9
138 31  Älta
Telefon:
Hem: 7733283
Arb: 55378743
E-mail:
jan@aman.se