Nacka Miljövårdsråds träd
Nacka Miljövårdsråd är en partipolitiskt och religiöst obunden förening, bildad 1969, med både enskilda personer och nackaföreningar som medlemmar. Miljövårdsrådet verkar för en god boende-, arbets-, trafik- och fritidsmiljö. Nacka Miljövårdsråd är remissorgan i kommunala planfrågor.
Nacka Miljövårdsråd
 
Nacka 2018-08-27


Nacka kommun
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden
Planenheten KFKS 2016/97-214
131 81  Nacka
registrator.plan@nacka.se

Kopia:     Miljöenheten, Nacka kommun
miljoenheten@nacka.se

Nacka Värmdö Posten
red@nvp.se

Mitt i Nacka
Nacka@mitti.se



Remissvar avsende förslag till detaljplan för Ryssbergen


Nacka Miljövårdsråd har tagit del av samrådshandlingarna. Vi avstyrker planförslaget i sin helhet. Befintliga värden i området är betydligt större än de begränsade värden som tillförs genom föreslagen exploatering. Planarbetet bör avbrytas.

Planen medför oåterkalleliga förluster av ovärderliga naturvården

Ryssbergen är en till stora delar orörd urskog med mycket höga naturvärden, den har ofta kallats Stockholms närmaste urskog. Kombinationen av dess närhet till innerstaden och den orörda trolska miljön gör Ryssbergen unikt. De biologiska värdena är utmärkande jämfört med många andra skogar i Stockholms län och nationellt där både gamla träd och död ved är en bristvara. Ryssbergen har av Skogsstyrelsen beskrivits som "ett Tyresta Nationalpark i miniatyr".

Unika naturvärden skövlas och bebyggelsen som kommunen vill ersätta med utgör motsatsen till god stadsmiljö. Planförslaget skapar bilstadsmiljö. Bostäder som är bullerstörda och får dålig luftkvalitet planeras vid en bred huvudgata (industrimatargata) med biltrafiken som huvudfokus.

Utbyggnaden får mycket stora negativa konsekvenser ur ett klimatperspektiv vid byggandet av vägar och hus som kräver mycket omfattande sprängningar och igenfyllning av våtmarker. Planen skapar ett perifert område som blir ett bilsamhälle med långa avstånd till service.

Stora delar av planområdet har konstaterats ha högt eller högsta naturvärde. 28 naturvårdsintressanta arter har observerats i planområdet. Åtta av dessa är rödlistade. Dessa och även många andra arter kommer att minska eller försvinna helt vid genomförande av planen. För alla livsmiljöer finns tröskelvärden där även små förluster av yta kan orsaka dramatiska förluster av antalet arter.

Enligt den inventering som ÅF gjorde 2015 identifierades totalt 237 stycken värdeelement inom planområdet, främst tallar i form av grov liggande död ved, gamla grova träd eller grov stående död ved, men även block, lodytor och småvatten identifierades. Mängden död ved har nu dessutom ökat markant i och med branden den 15 juni som bland annat påverkade den västra delen av planområdet och ytterligare naturvårdsarter kommer nu p.g.a. branden att etablera sig i planområdet.

Om detaljplanen genomförs påverkas även skogen utanför planområdet negativt genom bl.a. ökat slitage, tillförsel av näringsämnen och föroreningar samt genom beskuggning från 16-våningshusen med förlust av naturvärden och arter som följd.

Samtliga inventeringar och utredningar som gjorts i Ryssbergen har rekommenderat att Ryssbergen ska bevaras i sin helhet. Trots dessa rekommendationer och de konstaterat höga naturvärdena väljer Nacka kommun ändå att planera för bebyggelse och verksamheter så att dessa värden i kombination med att stora delar av övrig naturmark på västra Sicklaön också försvinner, vilket påverkar den regionala grönstrukturen mycket negativt. Nacka kommun bedömer dessutom att planen inte medför en betydande miljöpåverkan, vilket är både märkligt och rent felaktigt.

Planen medför stor negativ påverkan på rekreationsvärden, landskapsbild och riksintresset Kust och skärgård

Planområdet ligger i den del av Ryssbergen som är mest plan och lättillgänglig. Här är det lätt att promenera utan att behöva gå i branta sluttningar och denna yta lämpar sig också bäst för lek. Att exkludera äldre och barn från att kunna nyttja det enda större naturområde som blir kvar i centrala Nacka är allvarligt och ger stora negativa konsekvenser för friluftslivet. Man kan inte heller motivera planen med att planen ska möjliggöra för allmänheten att ta sig ut i det planerade naturreservatet. Man möjliggör inte för allmänheten att komma ut i skogen genom att ta bort delar av den. I dagsläget finns dessutom flera entréer till Ryssbergen och detaljplanen skapar inga ytterligare entréer utan medför istället både en starkt förändrad landskapsbild och förstör upplevelsen av orördhet. Var man än befinner sig på höjderna i Ryssbergen samt även från vattnet kommer 16-våningshusen synas och planen har därmed även en negativ påverkan på riksintresset Kust och skärgård.

Den fortsatta utbyggnaden av "Trafikplats Kvarnholmen" mellan Ryssbergen och Nacka gymnasium är tänkt att använda en tunnel under motorvägen som var avsedd för gång- och cykeltrafik men som är otillräcklig för trafikplatsen. Skulle man genom att, som planerat, ta bort möjligheten för gående och cyklande att passera motorvägen genom denna tunnel skapas en barriär som allvarligt hindrar möjligheten att ta sig ut mot Ryssbergen. Kommunen prioriterar bilarna. I Ryssbergen vill man lokalisera Bilia med bensinstation.

Ryssbergen är trots sin kuperade terräng ett viktigt rekreationsområde och använt av skolorna för naturupplevelser, orientering och terränglöpning. I Järla IFs pågående motions- och friskvårdsprojektet FriskaNacka har orienteringskontroller ofta satts ut i Ryssbergen.

Planen innebär en förlust av viktiga ekosystemtjänster

Utöver förlust av biologisk mångfald och rekreationsvärden försvinner även en naturlig kolsänka, vilket är negativt för klimatet. Dessutom minskar skogens naturliga förmåga till temperaturreglering och rening av luft och vatten då delar av skogsmarken försvinner. Delar av planområdet utgörs av en sänka och är ett naturligt infiltrationsområde. Att inte bevara detta område för ett naturligt omhändertagande av dagvatten skapar en sårbarhet inom hela Nacka stad.

Nacka kommun har satsat på att utveckla begreppet ekosystemtjänster i planeringssammanhang. Nacka miljövårdsråd finner inte att kommunen i det aktuella projektet använder detta analysinstrument. Planen skulle öka den hårdgjorda ytan i området och detta behöver kompenseras med tanke på vikten av en hög grönytefaktor i stadsområdet som gradvis byggs ut. Ett utvecklat miljömålsperspektiv skulle vara till hjälp i analysen.

Additativa små ingrepp i området minskar gradvis möjligheterna för bl a djurlivet.

Planförslaget får som konsekvens att en värdekärna i den gröna infrastrukturen försvinner och kvar blir en närskog.

Bebyggelse för verksamheter för att få bullerskydd har använts som ett mantra för att kunna exploatera området. Men i verkligheten tas bullerskydd i form av berg och skog bort. Bilanläggningen kan ta bort visst buller för ett antal bostäder men buller kommer in vid sidorna och sprids till skogen och Kvarnholmen som förut.

Ett bullerplank mellan Värmdöleden och ett kommande naturreservat är ett bra förslag som framförts tidigare. Miljöorganisationerna i Nacka har redovisat många idéer för ett naturreservat som inte framgår av underlaget.

Planen är inte genomförbar enligt EU:s vattendirektiv då flera vattenförekomster påverkas negativt

Den planerade bebyggelsen i Ryssbergen kommer att öka tillförseln av dagvatten och öka föroreningshalterna i dagvattnet till vattenförekomsten Strömmen som bedöms ha otillfredsställande ekologisk status och Järlasjön som idag inte uppnår God Ekologisk Status varken ur biologisk eller kemisk synpunkt. Båda vattenförekomsterna bryter idag mot flera lagbundna miljökvalitetsnormer. Ytterligare tillskott av föroreningar är inte tillåtna utifrån den skärpning av lagstiftningens praxis som skett efter EU-domstolens s.k. Weserdom. Att dagvattenfrågan inte är löst och att det måste till kompensationsåtgärder utanför planområdet för att inte öka belastningen till Järlasjön är anmärkningsvärt. Detaljplanen kan inte genomföras eftersom den bryter både mot miljökvalitetsnormerna och Weserdomen.

Planen bryter troligen mot miljökvalitetsnormerna för luft, data saknas för del av planområdet

Enligt planhandlingarna överskrids inte miljökvalitetsnormerna (mkn) vid några vistelseytor. Men det finns en stor brist i planhandlingarna gällande luftföroreningsberäkningarna i området norr om Värmdöleden. Enligt illustrationsplanen är det parkeringsplatser närmast Värmdöleden och luftföroreningsdata saknas för parkeringsytan. Parkeringsytan borde rimligen betraktas som en vistelseyta och att data saknas för detta område är en mycket allvarlig brist. Med stor sannolikhet överskrids mkn i detta område där både personal och kunder ska vistas.

Planen strider mot flera nationella och kommunala miljömål

Planen innebär att åtta nationella miljömål såsom Ett rikt växt- och djurliv, Levande skogar, Frisk luft, Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag, Hav i balans, Giftfri miljö och God bebyggd miljö påverkas negativt och försvåras att nås.

Planen utgör uppenbart en betydande miljöpåverkan och en miljökonsekvensbeskrivning måste upprättas, kommunens bedömning är felaktig

Detaljplanen har uppenbart en betydande miljöpåverkan då oersättliga naturvärden förstörs om planen genomförs samt att planen strider mot miljökvalitetsnormer för vatten och luft. Planens storlek i sig med ca 600 bostäder, förskola, äldreboende, bensinstation samt en stor anläggning för bilförsäljning och bilverkstad medför rimligen en betydande miljöpåverkan. Planen ska också sättas i ett sammanhang med de övriga planerna för Nacka stad. I det perspektivet blir det ännu tydligare att planen utgör en betydande miljöpåverkan. En miljöbedömning och en miljökonsekvensbeskrivning måste därför göras.

Planen är ej förenlig med Nacka kommuns egen stadsbyggnadsidé om en tät sammanhållen stad

Detaljplanen är oförenlig med Nackas mål, principer och arbetssätt vid planering av Nacka stad. Detaljplanen innebär att man frångår idén om att bygga en tät sammanhållen stad och placerar istället ett bostadsområde ensamt och isolerat från resten av Nacka stad med barriären Värmdöleden emellan.

Planen stider mot idéerna i detaljplaneprogrammet för centrala Nacka

Kommunens detaljplaneprogram för centrala Nacka antogs i april 2015. Följande sammanfattande text är från programmet:

Grönstrukturprogrammet är inom programområdet starkt koncentrerat till Ryssbergen, där stora delar redovisas som regionalt intresse ur naturvårdssynpunkt och som en inre del av Nacka-Värmdökilen. Området är även betecknat som en rekreativ värdekärna med flera upplevelsevärden som orördhet, skogskänsla, utblickar och variationsrikedom.

Ryssbergen behandlas dock även i kustprogrammet och utpekas som nytt naturreservat.

Ryssbergen omfattas av riksintresse för kulturminnesvården. Som uttryck för riksintresset betecknas skärgårdskaraktären som går ända fram till Stockholms centrala vattenrum, de i huvudsak obebyggda bergssluttningarna och den otillgängliga karaktären på farledens södra sida. Ryssbergen omfattas även av riksintresse för kust och skärgård. Riksintresset innebär att turismen och friluftslivets intressen särskilt ska beaktas enligt miljöbalken vid bedömningen av möjlig exploatering eller andra ingrepp i miljön.

Planbeskrivningen är ett på flera punkter dåligt beslutsunderlag

Den redovisar inte de omgivande områdena och det ömsesidiga beroendet mellan dessa för att skapa en hållbar miljö i det framtida Nacka stad. Arbetet med naturreservatsbildning, Birkavägens omvandling samt trafikplats Kvarnholmen och Östra Vikdalen måste naturligtvis planeras före ett eventuellt beslut om byggrätter i Ryssbergen. Nackaborna vill naturligtvis se och ta ställning till miljökonsekvenserna i hela närområdet vilket försvåras av det begränsade och missvisande underlaget.

Huvudgatan, den förlängda Skönviksvägen, tar en bra bit av skogen strax utanför planområdet. Detta är också ett resultat av kommunens planer liksom att den planeras nära villabebyggelse i Vikdalen när den går i en kurva norr om trafikplatsens cirkulationsplats. Detta redovisas inte i den aktuella planen. Trafiken blir omfattande eftersom det är fråga om den viktigaste trafikplatsen i centrala Nacka.

Gång- och cykelväg och godkänd huvudgata för busstrafik längs Birkavägen antyds men vem betalar och hur hanteras trafiksäkerhet, bullrer etc.?

Det finns och planeras redan mycket bostäder som är bullerstörda i kommunen. Det finns anledning att prioritera områden med bättre bostadsmiljö ur ett hälsoperspektiv. Nu när efterfrågan minskar på bostadsrätter borde det finnas tid till eftertanke.

Vad det sedan länge påbörjade arbetet med ett naturreservat visar saknas och därmed är beslutsunderlaget inte tillräckligt.

Varför får inte Nackaborna information om hela områdets värden ur ett naturreservatsperspektiv innan beslut tas om exploatering? Nackaborna får inte se alternativet som är att hela Ryssbergen blir naturreservat.

Hur når man de olika målpunkter som invånarna frekventerar i Ryssbergen? Var går stigarna till utsiktspunkterna och dalsänkorna? Planområdet visas inte i sitt sammanhang. Skol- och idrottsområdet får exempelvis längre till skogen när nuvarande gångväg tas bort.

Endast några hypotetiska entréer till skogen redovisas mellan bostadskvarter. Dessa entréer mynnar ibland mot bergväggar. Varför Höga hus föreslås i strid med riksintresse och i strid med kommunens eget planeringsunderlag om möjliga lägen och principer för höga hus framgår inte heller.

Naturvärdesinventeringen är snäv och redovisar endast planområdet. Området som inventerats är dock inte exakt samma som planområdet. Detta med olika avgränsningar återkommer också i andra underlagsmaterial vilket förvirrar. Det stora problemet med underlagen är dock att planområdet inte sätts i relation till omgivande områden. Skogen tas i anspråk på olika sätt och det är konsekvenserna som helhet för skogen eller dagvattenomhändertagandet osv. som är det intressanta.

Planförslaget redovisar stolt hur mycket våningsyta som kan trängas in på en begränsad areal. Sedan visar det sig att områden utanför planområdet behövs för dagvattenrening och som lekytor för barnen.

Kommunen excellerar i beskrivningar av att det är en mindre del skogen som exploateras. Detta är ytterst naivt när exploateringen helt dominerar skogen med sina 16-våningshus. Förutom sin visuella dominans skuggar också husen viktiga målpunkter för friluftslivet och påverkar dessutom känsliga biotoper utanför planområdet. Skogen är känslig för slitage och bostäder intill kommer att väsäntligt påverka denna. Det finns ingen bedömning av detta i underlaget.

Grönområdesfokus saknas i de senaste årens planering

Detta erkänns också av tjänstepersoner inom kommunförvaltningen. Nacka Miljövårdsråd konstaterar att Nacka kommun har inte den kvalitet på översiktsplaneringen och detaljplaneringen som krävs för att göra Nacka stad till en hållbar och attraktiv stadsmiljö. Den så kallade reviderade översiktsplanen redovisar ingen uppdaterad bild av Nackas grönområden. Samma formuleringar om det gröna kvarstår från den tidigare översiktsplanen men verkligheten innebär en kraftig ambitionssänkning. Till delar är denna klart uttalad som att Nyckelvikens naturreservat inte avses utvidgas.

Reservatsbildningen som helhet har gått extremt långsamt jämfört med detaljplaneringen som går extremt fort. Planeringen saknar rimlig kvalitet vilket framförallt Ryssbergenplanen visar.

Nacka stad får mindre grönytor än Kungsholmen i Innerstaden och den aktuella planen är ett tydligt exempel på detta sätt att planera med fokus på tät bebyggelse och nedvärdering av existerande naturvärden.

Flera närskogar intill den kommande tunnelbanan har och kommer försvinna och ersättas med framförallt bostäder. Det är då god markhushållning att behålla Ryssbergen som ligger mer perifert, men har höga naturvärden, oexploaterat.

Naturen är det nackaborna själva lyfter fram som viktigast. Denna var tidigare en komparativ fördel för Nacka jämfört med andra kommuner i regionen en kvalitet som nu riskeras i och med ogenomtänkt exploatering.

Ryssbergen bör i sin helhet bli naturreservat

Ryssbegen utgör en inre del av en av Storstockholms gröna kilar, Nacka-Värmdökilen. Nacka Kommun bör värna om de gröna kilarna. RUFS 2050 föreskriver mellankommunal samverkan kring de gröna kilarna.

Den bebyggelse som enligt detaljplanen föreslås är av många skäl mycket olämplig. Naturvärdena är stora vilket bland annat framgår av olika underlag samt av protokollsanteckningar i Miljö- och Samhällsbyggnadsnämndens beslut inför samrådet.

Kommunen bör genomföra en analys av vilka arter som slås ut, alternativt inte kan etablera sig, i Ryssbergen om det minskar i den omfattning som föreslås. Både gammal tallskog och lövskog i låglänta områden försvinner med föreslagen exploatering. Den parallellväg längs Värmdöleden som föreslås innebär mycket stora ingrepp i bergsområdet speciellt vid anslutningen till Birkavägens förlängning.

Nacka Miljövårdsråd ser förutom negativa konsekvenser för naturvård och friluftsliv också de negativa trafikkonsekvenser som en sådan exploatering medför för den framtida miljön i centrala Nacka. Företag av den typ som kan tänkas ligga längs Värmdöleden skapar sannolikt trafik som då måste ta sig igenom centrala Nacka via Birkavägen och Griffelvägen.

Låt hela Ryssbergen bli en unik stadsnära urskog för invånarna i Nacka stad!

Det är inte rimligt att förstöra oersättliga värden bara för att bygga några ytterligare bostäder och verksamheter som går att placera någon annanstans. Istället borde Nacka kommun anstränga sig till sitt yttersta för att värna detta unika natur- och rekreationsområde och oersättliga resurs för invånarna i Nacka stad!



För Nacka Miljövårdsråd




Jan Åman
ordförande


Detta remissvar är utlagt på webben som
http://www.nackamiljo.se/ryssbergen.html



Nacka Miljövårdsråd
c/o Jan Åman
Plommongatan 9
138 31  Älta
Telefon:
08-7733283
E-post:
jan@aman.se
www.nackamiljo.se