Nacka Miljövårdsråds träd Nacka 2006-05-29
Nacka Miljövårdsråd





Områdesnämnden Boo
Planenheten
Nacka kommun
131 81   Nacka
Fax: 7189454








Remissvar angående program för detaljplan för Tollare 1:16 m fl i Boo.

Syftet med planen sägs vara att belysa förutsättningarna för en detaljplaneläggning av Tollare f.d. pappersbruk med angränsade områden.

Enligt programmet ska planerad användning av området vara bostäder, servicefunktioner och verksamheter samt plats för rekreation/friluftsliv med bl.a. förlängning av den sammanhängande strandpromenaden.

Det är inte första gången samma område har varit föremål för diskussion. På 1980-talet utreddes samma område. En slutsats man kom fram till då var att man inte skulle röra fiberbanken p.g.a. risk för kvicksilverutsläpp.

Nu har en av markägarna begärt att planläggning ska ske av markområdet.

Det som också ska tas med i sammanhanget är att i ett angränsande område, getts tillstånd för att uppföra en skola. På andra sidan av vägen ligger Tollare folkhögskolas område. I den plan, som då antogs fanns det vissa utbyggnadsmöjligheter för planerad skola.

Det finns några saker som inte beaktats tillräckligt i planen. Det är bra att den mark som idag är förorenad av metaller saneras. Däremot är det mer tveksamt att en fiberbank idag, som för cirka 20 år sedan ansågs vara hälsovådlig, idag bedöms vara riskfri. Den då gjorda den bedömningen var att det inte fanns någon säker metod att förhindra kvicksilverläckage. – Även om frågan kan lösas i det korta perspektivet finns det inte någon säker metod att på längre sikt förhindra läckage.

I den utredning, som 1997-10-30 gjordes av Institutet för vatten- och luftvårdsforskning, påtalas att den framtida utvecklingen av fiberbanken kan innebära stora risker för miljön. Det är allmänt känt att det är metylkvicksilver, inte rent kvicksilver, som är en av jordens mest koncentrerade gifter. Så länge det finns risk för att kvicksilvret i träfiberbankarna kan metyliseras och läckage kan uppkomma finns det en fara för att vattnet i Stockholms skärgård kan komma att förgiftas. I rapporten styrks detta av skrivningen att ”problemet med cellulosafibrer i sediment är ej enbart att de innehåller Hg (kvicksilver), utan att de också stimulerar metylisering av kvicksilver”.

Det är därför något förvånade att det nu i programmet, avsnittet ”Översiktlig miljöbedömning”, står att fibersedimenten inte utgör någon risk för människors hälsa. Om framtida problem uppstår med fiberbankarna, vem ska då ställas till ansvar och tvingas vidta nödvändiga, kostsamma åtgärder? Det blir i alla fall inte NCC, om programmet antas med nuvarande formuleringar. De friskriver sig helt från eventuella framtida, kostsamma åtaganden.

Det som är viktigt i detta sammanhang är att området är av rikshistoriskt intresse och att strandskydd föreligger. Genom planerad bebyggelse kommer den nya bebyggelsen bli dominant i landskapsbilden och nuvarande strandskydd åsidosättas.

Även om det i programmet sägs att det är viktigt att bevara den biologiska mångfalden, blir det i realiteten svårt att med så stor exploatering bevara den biologiska mångfalden.

I planen nämns plats för rekreation/friluftsliv. Det som hänvisas till är området kring Tollare träsk och att en strandpromenad blir mer tillgänglig. För de boende i Södra Boo börjar tillgången till naturmark bli knapp och grönområdena bli allt färre. Tollare är idag ett naturligt, lättillgängligt friluftsområde. Med föreslagen plan och föreslagen exploatering går de boende i Boo miste om ett för dem värdefullt område. Det som samtidigt ska tas med i bilden är att trycket på Tollare folkhögskolas område kommer att bli större. Kommer skolan att utan ersättning vara beredd på att ta emot fler människor? Den fråga som m.a.o. negligeras är hur rekreationsbehovet – i form av möjlighet till vistelse och promenader i natur ska tillgodoses för de drygt 7 000 invånare, som idag bor söder om motorvägen. Det som framgår med all önskvärd tydlighet är således att nuvarande programförslag har lämnat kvar ytterst få gröna områden, som är tillgängliga för promenader. Grönområdet öster om Mellanbergsvägen, söder om Sockenvägen är en ravin, som kan användas av djur och har ett naturvärde. Det är emellertid inte något område att promenera i eller ta sig igenom till utskiktsberget. På berget finns ett promenadstråk i triangel. Dessa stigar har endast en längd om mindre än 200 meter.

Den promenadvänliga platån öster och söder om Godtemplarbyn och som idag kan nås genom byn eller på stig från Mellanbergsvägen är utlagd som bebyggelseområde.

Området söder och väster om Tollare Träsk, som är tänkt som naturreservat, är mycket värdefullt ur naturvärdessynpunkt. Detta är dessvärre till vissa delar inte så lättillgängligt för gemene man.

Den lokala trafiklösning, som föreslås, är en nybyggd väg genom Mellanbergsvägen, upp på backkrönet och ut över hela bergskammen med fortsättning i Hedenströms väg. Den föreslagna lösningen kommer att skära djupa sår i naturen innebärande stora schaktningar och sprängningar som nödvändiga åtgärder för att kunna bygga vägen. En bättre lösning vore att låta Hedenströms väg vara tillfartsväg till området och att en vändslinga byggs vid platån ovanför grindstugan. SL vill emellertid inte ha vändslingor. Detta får emellertid inte vara något hinder. Det finns platser i länet, där bussen vänder vid vändslinga.

Trafikanslutningen till Skurubron är idag skrämmande och blir alltmer kaotisk. De långa påfartsköerna med såväl bil som buss upplever de flesta Boo-bor dagligen. Detta förorsakar idag svåra miljöproblem i form av avgaser och förorenad luft och då särskilt för de boende i Eknäsområdet. Varför då gå vidare med ett program, som kommer att förvärra situationen? I den planerade bebyggelsen för Tollare beräknas trafikökningen bli 11%.

Under avsnittet ”Genomförandefrågor”, redovisas att detaljplaneläggningen är tänkt att utformas med fyra detaljplaner. Detta förfarande är klart olämpligt. Hela Tollareområdet måste ses i ett sammanhang. Att driva igenom ”snuttvisa” detaljplaner kan säkert bedömas vara lämpligt om man inte vill att medborgarna ska få insyn i vilka storbyggnadsplaner som verkligen är på gång. Det ger inte heller politiker möjlighet att se helhetskonsekvenserna av detaljplanerna sammantaget.

Sammanfattning

Det framlagda programförslaget lämnar alldeles för lite naturmark kvar, såväl ur naturvärdes som rekreationssynpunkt.

Området för naturreservat måste utökas och beslut fattas innan någon detaljplan tas.

Rekreationsmöjligheterna för nuvarande och planerad befolkning måste beaktas i större utsträckning. Detta kan till viss del sammanfalla med bedömningen av naturreservatets område.

Problemen med fiberbankarna och en tillfredsställande lösning av de allmänna kommunikationerna är helt avgörande för programmets genomförande.

Eftersom stora avgörande frågor inte ges tillfredsställande lösningar kan inte Nacka Miljövårdsråd annat än avstyrka nuvarande förslag till program för detaljplan Tollare 1:16.



För Nacka Miljövårdsråd




Jan Åman
ordförande


Detta remissvar har lagts ut på webben som http://www.nackamiljo.se/progrtollare.html



Nacka Miljövårdsråd
c/o Jan Åman
Plommongatan 9
138 31  Älta
Telefon:
Hem: 7733283
Arb: 55378743
E-mail:
jan@aman.se