Nacka Miljövårdsråds träd Nacka 2009-05-25
Nacka Miljövårdsråd





Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden
KFKS 2007/893 214   Projekt 9151
Planenheten
Nacka kommun
131 81   Nacka
Fax: 7189454




Remissvar angående förslag till detaljplan för Kvarnholmen, etapp 2 - Centrala kvarnområdet


Nacka Miljövårdsråd är i princip positivt till upprustningen av de gamla industribyggnaderna, och att detta görs på ett pietetsfullt sätt med hjälp av antikvarisk expertis samt höga arkitektoniska ambitioner.

1. ALLMÄNT

Kvarnholmen ingår som en del i ett större område som är av riksintresse för kulturminnesvården enligt Riksantikvarieämbetets beslut 1989. Dessutom omfattas Kvarnholmen av riksintresse för kust- och skärgård samt riksintresse för farled. Området gränsar även till Nationalstadsparken som omfattas av riksintresse enligt miljöbalken. Inom Nationalstadsparken får inte tillkommande anläggningar eller åtgärder skada det historiska landskapets natur- och kulturvärden, vilket vi anser kräver särskild hänsyn även på Kvarnholmens norra kust. Strandskydd gäller i vattnet och 100 m från strandkanten på land inom hela programområdet. Området omfattas också av Nacka kommuns "kvalitetsprogram för Nackas norra kust".

Nacka Miljövårdsråd anser därför att planering och exploatering inom planområdet måste utföras med stöd av kvalificerad kompetens inom många områden som berör ovanstående intressen och stor hänsyn även tas till dessa från kommunens sida, som ju har det slutliga planmonopolet och därför befogenhet och ansvar att säkerställa detta.

2. INDUSTRIBYGGNADER

Den planerade restaureringen och ombyggnaden av de gamla industribyggnaderna som presenterats i gestaltningsprogram och på samrådsmöte har vi fått intryck av, att ambitionen från arkitekt och kommun och byggherre är att genomföra den på presenterat sätt med höga krav på funktionell och estetisk gestaltning och varsam påverkan på den historiska miljön.

Den optimala användningen för alla dessa byggnader är naturligtvis inte bostäder, vilket även framhölls på samrådsmötet. Nacka Miljövårdsråd anser dock att detta kan accepteras på grund av de många övriga positiva kvaliteter, som dessa bostäder ändå får med sin lokalisering vid vattnet, nära stadskärnan och i en historisk och värdefull miljö.

Vi är mycket positiva till att byggnaden Dragspelet (27) återställs till sin ursprungliga form samt det nya Magasin 5 (29) med dess utformning och publika innehåll. Restaurangen och övriga arrangemang på kajen är vi också positiva till.

De servicefunktioner i form av daghem, skola, vårdcentral, närbutiker, restauranger, rekreation m.m., som planeras i etapp 2 skall även räcka för bostäderna i etapp 1 och troligen delvis även för bostäderna i etapp 3. Nacka Miljövårdsråd räknar därför med att noggranna kalkyler av dessa behov har gjorts, så att inte naturmark måste användas, när det för sent upptäcks att ytterligare servicefunktioner måste byggas.

Vi har inte fått inblick i detta men kan t.ex. konstatera att i programmet anges att (endast) en fotbollsplan skall anläggas. Om detta fortfarande gäller är det naturligtvis för lite för den stora befolkningsökning, som man planerar för.

3. TILLKOMMANDE BYGGNATION

Nacka Miljövårdsråd anser att de planerade nya husen kan accepteras om de utformas med hög arkitektonisk kvalité. Med tanke på områdets känslighet som ofta nämns i planhandlingarna, förutsätter vi att nybyggnationen idag görs med samma höga ambition som man hade då Dragspelet (27) m. fl. byggnader uppfördes. Tyvärr tycker vi oss inte kunna upptäcka det, utan de tillkommande bostadshusen förefaller tämligen standardmässiga.

Att anlägga skolan enligt planen anser vi vara en bra lösning, trots rivningen av verkstaden (24), främst med tanke på närheten till det större naturområdet och den planerade parken vid vattnet och en bra användning av disponentvillan (50).

Nacka Miljövårdsråd har liten förståelse för utökningen med två våningar på bageriet (23). Vi anser att det är att förstöra den historiska miljön. Att behålla bageriets tre våningar ger även en ljusare och bättre boendemiljö för de tillkommande bostadshusen norr om bageriet. Upptagning av portiker tycket vi dock kan accepteras.

4. INFRASTRUKTUR

Då planområdet ligger ovanpå det branta berget söder om kajen, är det viktigt att goda möjligheter att nå områdena nedanför berget skapas. Det är även viktigt att dessa utformas med hänsyn till topografin så att de blir säkra för både vuxna, barn och djur. Den planerade hissen och trapporna synes säkerställa detta. Planerade angöringsplatser för båttransporter vid Kvarnholmsbryggan ser vi positivt på.

Längst ut på Kvarnholmen planeras en bro. Ursprungligen var denna planerad, eller i varje fall presenterad som en bro enbart för gång- cykel- och busstrafik, men sägs nu även vara avsedd för bilar.

En sådan bro kommer med nödvändighet att alstra en betydande genomfartstrafik, vilket kommer att skapa konflikt med miljöstörningar (buller, avgaser, partiklar) för den planerade täta bebyggelsen för bostäder och service.

Nacka Miljövårdsråd befarar att genomfartstrafiken från bron, som kommer att gå längs Tre Kronors väg och tvärs över Kvarnholmstorget, de delar som planeras som centrum för hela Kvarnholmen, med bostäder affärer, service skola m.m., kommer att bli så kraftig så att intentionerna med ett miljövänligt, trivsamt och rationellt centrumområde spolieras. De allra flesta skolbarnen måste passera denna genomfartsled för att komma till och från skolan. Hela skolområdet kommer säkerligen också att bli bullerstört eftersom genomfartsleden till bron gränsar till skolan och dess "rekreationsområde" på en lång sträcka.

Nacka Miljövårdsråd vänder sig också mot att en bro kommer att medföra betydande negativa ingrepp i det mycket värdefulla naturområdet vid Ryssbergen samt försämra miljön och utblickarna till och från den smala Svindersvikens mynning.


För Nacka Miljövårdsråd



Jan Åman
ordförande

Detta remissvar har lagts ut på webben som http://www.nackamiljo.se/kvarnholmcent.html


Nacka Miljövårdsråd
c/o Jan Åman
Plommongatan 9
138 31  Älta
Telefon:
Hem: 7733283
Arb: 55378743
E-mail:
jan@aman.se